Min blogglista

torsdag 29 juni 2017

Jimmy Perez igen

"Mörk jord" - i originaltiteln är jorden kall - är den totalt sett sjunde boken i Ann Cleeves Shetlandserie med polisen Jimmy Perez i huvudrollen. Cleeves böcker ligger till grund för teveserien "Shetland" som visats i teve.
    Under den mörka vintern på Shetlandsöarna framkallar det häftiga regnet ett jordskred. Våldsamma vattenmassor och lervälling sprider sig över vägen från Lerwick till Sumburgh och ut mot havet. När Jimmy Perez kör till en väns begravning får han syn på en stuga som förstörts av vattenmassorna.
     Han utgår först från att stugan är övergiven, men när han stiger in hittar han en död kropp: en mörkhårig kvinna i röd klänning. Jimmy, som får intrycket att den döda kvinnan, precis som han själv, har rötter i medelhavsområdet, blir som besatt av att ta reda på vem hon var.
     Så småningom kommer det fram att kvinnan sannolikt blivit mördad och att hon var död redan innan jordskredet nådde huset. Jimmy Perez är beredd att göra allt för att ta reda på hennes identitet och hur hon dött.Det blir ett mödosamt pussel att lägga innan gåtan är löst. Som vanligt bjuder Cleeves på utmärkta miljöskildringar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar