Min blogglista

tisdag 13 juni 2017

Krigets tid återskapad

   Andra världskrigets tid, den heroiska tiden och kampen mot Hitler, slutar inte att fascinera engelsmännen. Till och med en ung debutant som Jennifer Ryan skriver om vardagslivet under den här tiden i "Damkören i Chilbury". Byn ligger i idylliska Kent.
    När männen i den lilla byn försvinner ut i andra världskriget lägger prästen ner kyrkokören. Men byns kvinnor vägrar att acceptera det, de måste ju få samlas, sjunga och stötta varandra i sorg och glädje. Så med hjälp av den livfulla musikprofessorn Primrose Trent som plötsligt dyker upp bildar de en damkör. Genom kören ingjuter de mod i bygden när kriget sliter sönder deras tillvaro.
   Ryan har skapat ett galleri av personligheter i romanen. Här finns Mrs Tilling, som är änka, sjuksköterska och självutnämnd ledare i Chilbury. Edwina Paltry är barnmorska och änka som blir indragen i en smutsig utpressningshistoria. Kitty Winthrop är en älskvärd trettonårig lillasyster till byns skönhet Venetia, som nyligen fallit för en mystisk konstnär vid namn Alastair Slater.
     Deras röster vävs samman till en gripande och ofta humoristisk berättelse, med kriget som tragisk fond. Kvinnorna och flickorna är väldigt olika, men de förenas i kören i en tid då konventioner sätts ur spel och de äntligen kan börja ta för sig av livet. Tv-rättigheterna till den här boken har köpts av samma bolag som producerat "Downton Abbey".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar