Min blogglista

måndag 5 juni 2017

Lite trött Homan

"Elakt spel" heter Jan Mårtensons nya deckare om antikhandlare Homan i Gamla stan. En fiktiv person som har en egen, aktiv fanclub. Detta är nummer 45 i böckerna om Homan så man kan förstå att han är lite trött.
  Här dras Johan Kristian Homan in i en härva av maktspel och korruption med trådar tillbaka till andra världskrigets Wien där en tavla av Gustav Klimt försvann spårlöst under nazisternas plundringar. När den enda överlevande arvingen söker upp Homan i hans butik i Gamla stan för att be om hjälp att hitta det ovärderliga konstverket har han inte hjärta att neka, vilket han får anledning att ångra djupt.Precis som alltid trasslar han till det för sig med obekväöma frågor till fel personer vilket, som alltid, medför hot mot Homans liv. Så även här.
   Homan har ju under årens gång moderniserats och har numer ett jämställt förhållande som särbo till en snygg Säpochef. Men han fortsätter fälla beska kommentarer som samtida fenomen och de är väl det roligaste i böckerna. Siameskatten Cleo, som alltid är med, måste väl vara en mycket gammal dam vid det här laget. Kanske det är därför hon inte mer kommer på lösningar som hon gjorde tidigare. Eller så har hon tröttnat på en husse som jämt klantar till det för sig.
   Det finns de som tar årets nya Homan-deckare som ett tecken på att sommaren är här. Och så får det gärna vara för mig.1 kommentar: