Min blogglista

söndag 4 juni 2017

En äkta bladvändare

 S.K.Tremaynes "Istvillingar" är en av de bästa skräckisar jag läst. Nu kommer han med sin andra bok, "Eldpojken" och den är precis lika bra. Historien börjar med vibbar från du Mauriers klassiska roman Rebecca men dra snabbt ihop sig till någonting mycket mer hotfullt.
   Det hela börjar så lyckligt när fattiga Rachel gifter sig med mörka, stiliga David, det är som att allt faller på plats. Den delade lägenheten i Londons södra förorter ersätts med ett fantastiskt hus i Cornwall, och singellivet med en kärleksfull man och en tillgiven styvson.
   Men gradvis förändras pojken Jamies beteende. Han kommer med otäcka förutsägelser och säger sig se sin döda mors vålnad. Först tänker Rachel att han gör det för att straffa henne, men inser snart att han är mer traumatiserad än hon trott.
    När hon tar upp det med David möter hon bara motstånd; han vill inte alls prata om Jamies utbrott. Inte heller får Rachel veta detaljerna kring Davids före detta frus plötsliga död mindre än två år tidigare. Sommar blir till höst och när vintern närmar sig börjar Rachel frukta att det ligger något i Jamies hemska ord: "Du kommer att dö i jul."
   Författaren lurar mycket skickligt läsaren och ger vinkar om
vad som egentligen hände i det isolerade huset ända fram till det rafflande slutet. Han är väl påläst när det gäller Cornwalls urgamla gruvhistoria och beskriver de övergivna platserna så att man känner att man är där. Det här en äkta bladvändare som stannar kvar i minnet länge efter läsningen.

2 kommentarer:

  1. Har Istvillingar stående i bokhyllan men har inte läst den ännu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men skynda dig och läs! Och gör det nu när nätterna är ljusa, ifall du skulle bli rädd....

      Radera