Min blogglista

onsdag 7 juni 2017

Vispoeten Hörberg

 "Barbro Hörberg -  med ögon känsliga för grönt" av journalisten Alexandra Sundqvist är en tonsäker biografi om en av rätt okänd textförfattare och artist. Men det är också en berättelse om skapande och dödsrädsla, och att aldrig sluta sträva efter att göra världen till en bättre plats.
   Här får vi följa den unga Barbro på hennes resa ut i efterkrigstidens Europa, där hon som tonåring upptäcker musikens betydelse, och vidare genom livet som hårt slitande artist. Hon hann ge ut fem egna LP-skivor och samarbeta med många folkkära artister och författare, som Lill-Babs, Georg Riedel, Lars Forssell, Beppe Wolgers och Povel Ramel innan hon gick bort 1976 endast 43 år gammal.
   I en tid när scenen dominerades av manliga trubadurer och textförfattare klev Barbro Hörberg in och förnyade musiklyriken med sina säregna låtar om vanliga kvinnor och deras längtan. Genom att ständigt ifrågasätta outtalade regler, både inom musiken och inom det egna privatlivet, kämpade hon för en värld som är mer öppen, nyfiken och modig.
  Med hjälp av det stora privata arkivet av brev och artiklar som Hörberg lämnade efter sig låter Sundqvist sångerskan och kompositören beskriva sin levnadsbana i med- och motgång.Och visst blir man sugen på att leta fram de gamla skivorna och minnas.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar