Min blogglista

måndag 26 juni 2017

Finlandssvensk deckare

 "Mordet på Cypern" är pensionerade journalisten Alf Snellmans tredje deckare med pensionerade kommissarien Knut Soldin som problemlösare. Här har han förflyttat Knut och ett antal österbottniska pensionärer till den turistiska ön Cypern.
   Det ljuva livet i Agia Napa. Så rubricerade Österbottens Tidning ett resereportage från Cypern och det är så en grupp pensionärer upplever det. Tillsammans får de ta del av Cyperns bästa sidor, värme och vänlighet, kultur och historia. Alla som besökt ön känner igen sig i det som gruppen upplever. 
    Men så händer det otroliga. En i gruppen, en arkitekt från Jakobstad, försvinner. Han är därtill Knuts tvillingbror. Han påträffas mördad in en tvåtusen år gammal gravkammare.
     I Vasa sker också brutala mord. Finns det ett samband? Den pensionerade kommissarien tror det och han kontaktar Erik Falk och Henrik Vikberg, två poliser som avancerat och som var aktiva i hans tidigare deckare.
    Boken är ojämnt skriven med en lätt styltig skildring av turisternas vardag mixat med en nästan faktaprosa-aktig skildring av hur internationellt industrispionage går till. Boken får upp tempot mot slutet och det räddar skildringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar