Min blogglista

torsdag 8 februari 2018

Från Poltava till Sibirien

 Vera Efron föddes i den sibiriska staden Novokuznetsk. Sedan 1989 bor hon i Sverige där hon gjort sig ett namn som Rysslandskännare och författare.
    Hennes bok "Karolinerna efter Poltava" bygger på studier av både ryskt och svenskt arkivmaterial och berättar den glömda historien om de svenska krigsfångarnas öde i Sibirien. Det är en spännande skildring av svåra umbäranden, svält och hemlängtan, men också av oväntad överlevnadsförmåga, anpassning och livsvilja.
  Slaget vid Poltava år 1709 blev den definitiva vändpunkten för det svenska stormaktsväldet. Med över 10 000 döda soldater har katastrofen skildrats som den svenska arméns undergång. Omkring 25 000 karoliner deporterades till en fångenskap i Sibirien. Utan försörjning och helt utlämnade lyckades de häpnadsväckande nog vända konfrontationerna med lokalbefolkningen till ömsesidig förståelse.
   Boken är full av gripande människoöden. Som en röd tråd får vi följa Philip Johan von Stralenberg, kapten vid Södermanlands regemente. Han gjorde noggranna geografiska observationer som kom att ligga till grund för en karta över Sibirien, den allra första av sitt slag. Strahlenberg lämnade betydande bidrag till vetenskaperna geografi, etnografi - idéer som senare inspirerade framstående franska filosofer.
    Karolinernas förvandling från krigare till spridare av kunskap, färdigheter och humanistiska idéer ledde till ett stort ekonomiskt och kulturellt uppsving i Sibirien. Än idag hålls minnet av de svenska insatserna i Ryssland levande. Och författaren har upptäckt att hennes DNA innehåller starka svenska inslag...

1 kommentar: