Min blogglista

söndag 18 februari 2018

En klassisk Lang

   Ibland blir man som deckarläsare trött på moderna, våldsamma deckare. Det räcker inte med en mordgåta, den ska vara spektakulär och blodslaskig till max, gärna med inslag av sexbrott. Det verkar som om många skriver enligt standardmodell, tyvärr.
   En absolut motvikt till det är Maria Langs deckare och en del av dem har getts ut på nytt, vilket är bra. I synnerhet om man inte har tillgängliga antikvariat att besöka.
   En av detidiga deckarna är "Rosor, kyssar och döden" där Christer Wijk har gått och blivit kär. Han har träffat den vackra Gabriella Malmer, och de har bjudit vännerna  Puck och Eje till förlovningskalas på släkten Malmers herrgård i Rödbergshyttan.
   De ängsliga släktingarna verkar inte alldeles glada åt förlov­ningen. Och inte heller åt att Gabriellas lillasyster umgås med oäktingen nere från arbetarbostället på Udden. När dessutom familjens överhuvud Fredrik Malmer, Gabriellas farfar, meddelar att han ska skriva om sitt testamente blir stämningen inte bättre. Så en natt avlider disponent Malmer under plågsamma former. Någon har givit honom en överdos hjärtmedicin. Men vem?
    Så kan en lite kultiverad deckare se ut. Kul att kolla hur Lang konstruerar sina gåtor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar