Min blogglista

tisdag 13 februari 2018

Wästbergs egna blandning

"Klasskamraten och andra möten", Per Wästbergs nya bok, är författad i en blandgenre – både novell och dokumentär, med en egen ton, med en bredd i såväl miljöer som bakgrunder och med en existentiell djupdimension.
    Det är en rik, varierad och underhållande samling mänskliga öden, ett drygt tjugotal, som utspelar sig på en obestämd gräns mellan det dokumentära och det fiktiva. Autentisk erfarenhet och ironisk fantasi flätas samman. Några är gripande levnadsberättelser, andra mer lekfulla och uppsluppet humoristiska.
     De rör sig från tragedi till underhållning. Kärleken, den livslånga, passionerade, instängda eller konfliktmättade går som en röd tråd genom samlingen. Här figurerar bland andra Konstnären, Författaren, Skådespelaren, Lärarinnan, Banktjänstemannen, Containerhustrun, Kirurgen. Flera av berättelserna handlar om människor som blivit besatta, om det sedan är i samlande, i svampar eller i Bruce Chatwin.
    Som vanligt med Per Wästberg bjuder han på högsta klassens formuleringskonst, parad med skarp iakttagelseförmåga, omsorgsfullhet i skildringarna, smittande nyfikenhet. Beteendevetenskap som blivit förklädd till litteratur
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar