Min blogglista

onsdag 27 november 2019

Mer om Kukkojärvi

 Karin Smirnoff från Piteå debuterade hösten 2018 med "Jag for ner till bror", en bok som hyllades och fick många läsare. I somras kom fortsättningen på berättelsen - "Vi for upp med mor".
   Det är så att modren har dött och vill begravas i sin hemby Kukkojärvi i norra Norrbotten. Tvillingarna Jana och hennes bror Bror ärver hennes föräldrahem och blir snabbt varse att livet i Kukkojärvi är mycket annorlunda. De flesta människor lever enligt strikta religiösa regler där förbuden är många. Den som inte rättar in sig i ledet hamnar utanför, som snickaren Jussi och Magdalena.
     Bror lockas av bygemenskapen, de stora familjerna och männens självklara rättigheter. Jana gör sitt bästa för att bjuda motstånd, samtidigt som hon kämpar för att få ett avslut på den destruktiva relationen med John. När hon blir vän med sin jämnåriga kusin Marta ser hennes man, som är pastor, inte med blida ögon på deras relation.
 På ojämförlig och egensinnig prosa fortsätter Karin Smirnoff oss att låta stifta bekantskap med glesbygdens olika gestalter, och hon låter oss se med återvändaren ögon. Det är en både förtvivlad och humoristisk skildring som biter sig fast. Vackert julröd är pocketupplagans omslag också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar