Min blogglista

torsdag 14 november 2019

Högvatten i Venedig

    Kusligt aktuell är Donna Leons bok "Högvatten" - Aqua alta i original - där en överfallshistoria utspelar sig just som staden drabbas av senhöstens högvatten. Inte så katastrofalt som det som drabbar stadeb idag men tillräckligt för att göra livet besvärligt för stadsborna.
   Donna Leon har bott i Venedig ett par decennier och har blivit världsberömd för sina böcker om kommissarie Brunetti i staden.Numer har hon lämnat staden för Schweiz eftersom turistinvasionen gör Venedig outhärdligt för fast bosatta.
   När boken börjar stömmar Operamusiken ut i högtalarna och den firade operastjärnan Flavia Petrelli står glatt sjungande ute i köket och lagar mat medan hennes älskade, den amerikanske arkeologen Brett Lynch, vilar i andra änden av våningen. Plötsligt ringer det på dörren och när Brett öppnar attackeras hon av två främmande män som misshandlar henne brutalt.
     Kriminalkommissarie Brunetti får av en händelse höra om misshandeln och söker upp Brett på sjukhuset. Sin vana trogen blir han indragen i en komplicerad utredning som inbegriper internationell konsthandel, stora pengar och mäktiga män utan skrupler. Vinterstormarna härjar i Venedig och dramatiken stegras i takt med högvattnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar