Min blogglista

måndag 11 november 2019

Första biografin

Den stora biografin om Hasse Alfredson är ute nu,skriven av Kalle Lind, som skrivit om stort, smått och jättelitet i den svenska underhållningens historia. Nu tar han sig an en av de allra största i"Hasse Alfredsson. En sån där farbror som ritar och berättar" och skildrar Hasse Alfredsons resa från barndomen i Helsingborg, via spexande i Lund, anställning på Radiotjänst till samarbetet med Tage och skapandet av AB Svenska Ord.
   Författaren berättar att den vanligaste kommentar han fått när han berättat att han håller på med en biografi över Hasse Alfredsson är: Men det finns det ju redan! Men så är inte fallet, men nu
finns det en på nästan 650 sidor. Alltid något.
   Genom revyer, filmer, böcker, upptåg och allehanda muntrationer var han en som kom att inreda folkhemmet med färg och humor. Men här tecknas också en annan bild, den av en man som inte alltid litade på sin egen förmåga att vara enastående underhållande. En som aldrig blev nostalgisk över sina egna bedrifter, men väl över de människor han förlorat.
   Hans eftermäle kan tecknas lågmält: "Han var lite roligare, lite flitigare, lite mångsidigare och lite rörligare i intellektet."
   Gissa om det här blir en populär julklappsbok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar