Min blogglista

måndag 4 november 2019

En vass iakttagare

   Lotta Olsson är en flitig författare. En lång rad barnböcker, romaner, poesi och dramatik har hon gett ut. I romanen "De dödas verkliga antal" går hon till botten med livsval, med förljugna ytor och med den tomhet som finns under dem.
   I lägenheten vid Vanadisplan i Stockholm står en kvinna inför ett livsavgörande beslut. Men har hon något val? Har vi någonsin det?  Det är en roman om makt och livsval, sorg och saknad – och om det ansvar som följer med att vara levande. En naken skildring av vår tid och med många minnen från barndomen som redan tycks otidsenliga. Fast är de det?.
    Hon tänker på alla dessa som parar drömmen om familjen med drömmen om den exklusiva pumptvålen på den välstädade gästtoaletten i det stora huset där de stora middagarna för den stora vänkretsen ska hållas.  Bubbelvin och snittar i det nyrenoverade köket. Långkok i Le Creuset-grytan i matsalen. Rödvin från beställningssortimentet. Selterglas - nej för Guds skull inte »dricksglas« eller »vattenglas«, även om det är samma sak - med Pellegrino. Glada barn i jättesoffan.
   Kan det bli mer idylliskt och förljuget?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar