Min blogglista

tisdag 12 november 2019

Försvunna kungahus

   En gång hade nästan alla länder i Europa en kung, kejsare eller tsar. I dag finns bara sju kungadömen kvar. Men hur gick det till när kungarna förlorade sina kronor och vad hände sedan? i Arne Norlins "Europas försvunna kungahus"får man svar på många frågor.
  För drygt hundra år sedan blev kungahusen allt färre till  följd av krig, uppror och revolutioner. Napoleon III i Frankrike, Nikolaj II i Ryssland, Vilhelm II i Tyskland fram till Konstantin II i Grekland 1974 bara försvann.  
   Man får också träffa flera av ättlingarna till de avsatta regenterna, bland andra den charmerande Simeon av Bulgarien, Karl von Habsburg, som är sonson till den siste österrikiske kejsaren och unge Leka Zogu, barnbarn till Albaniens kung Zog.  
   Norlin är journalist och författare. Han har ett förflutet som reporter på Aftonbladet och är kanske mest känd för sina uppskattade barnböcker. Men han har också utkommit med fackböcker för vuxna, som den om " Familjen Bernadotte Makten, myterna, människorna".
    Det här är en underhållande resa genom Europas moderna historia. Här ryms det större perspektivet så väl som mindre kända episoder ur regenternas liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar