Min blogglista

fredag 29 november 2019

Nattens hemliga liv

 Med utgångspunkt i borgardottern Lena Cajsa Bohmans besynnerliga levnadsöde tar etnologen Rebecka Lennartsson läsaren med till Stockholms sena 1700-tal, en tid präglad av sinnlighet, supande och sträng religiositet. Med stöd i en mångfald källor redogör hon för det hemliga nattlivet i staden i "Mamsell Bohmans fall". Via polisarkiv och mantalslängder till memoarer och hatiska hordikter, utforskar författaren nattlöperskornas stad - en till delar okänd historia med paralleller till vår egen tid. Nattlöperska var ett av namnen på de lättfotade kvinnorna.
   En sommardag i Stockholm 1747 står snickarmästarens dotter Lena Cajsa Bohman inför rätta för olydnad mot sin far. Snart erkänner hon allvarligare brott. En härva av handel med unga flickor kring kopplerskan Lovisa von Plat rullas upp.
    Det utvecklar sig till en historia om makt, begär och girighet, om hemliga nätverk och köpslående på utvärdshus, jungfruburar och horbaler. Rättegångsprotokollen berättar om kvinnors villkor i en tid då all utomäktenskaplig sexualitet var förbjuden och ordet prostitution inte användes.Och när man naturligtvis inte talade om männens så "naturliga behov".

     Det väcker frågor om hur sexhandeln såg ut innan den definierats med ett särskilt begrepp. Vem betraktades som hora? Vilka konsekvenser fick det för en kvinna att dömas i rätten och av samhället?   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar