Min blogglista

lördag 1 oktober 2011

Obegripligt våld

Jo, jag är den första att medge att fotboll inte är ett livsintresse. Och fotbollsvåld och läktarvåld gör inte sporten attraktivare.
   Så det var med viss misstänksamhet jag öppnade Tommy Deogans nya bok "Män av våld - om svenska huliganer".Författaren skriver med utgångspunkt i det självupplevda, hans storebror Tony misshandlades till döds i ett huliganbråk. Själv har författaren varit snubblande nära att dras in i den här världen. Det betyder att han har vinklar och insikter som vanliga journalister saknar.
   Vad är det i en huligangruppering som lockar unga killar? Hur ska samhället och fotbollsvärlden bemöta den här ständigt växande rörelse? Det är frågor som författaren söker svar på.
   Vi får här möta aktiva huliganer som berättar om jakten på kickar av slagsmål och droger, men också oroliga mammor och förtvivlade flickvänner. Avhoppade huliganer berättar om hur gemenskapen försvinner över en natt och poliser berättar motvilligt om hur allsvenska högriskmatcher är mer attraktiva att jobba på än vanliga landsortsmatcher. Varför då? Jo, det visar sig att även poliser gillar kickar ...
   Att läsa boken är som att komma nära aliens, skrämmande men nyttigt kanske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar