Min blogglista

torsdag 23 februari 2012

Dyker upp överallt

   Det kan gå år och man hör aldrig någon nämna till exempel ön Sankt Helena. Och så plötsligt träffar jag på denna ö överallt.
   I Simon Wincheters utmärkta reseskildring "Outposts", där han besöker det brittiska imperiets utposter, finns ett fint kaptiel om ön som är mest känd för att ha varit kejsar Napoleons sista boplats. Och naturligtvis skaffar jag Anders Källgårds tjocka "Till Sankt Helena" som, trots titeln handlar om många andra okända öar.
   Och för att komplettera slumpens spel läste jag i tidningeen i går att Sankt Helena ska få en flygplats och att det oroar öborna. Tänk om de blir invaderade av turister? De tycker att det räcker gott med de 1600 som besöker ön varje år.
  Källgård är en "nesofil", en övän som skrivit mycket om öar. Han har också varit på konferens på ön Gurnsey i Engelska kanalen, en konferens om "nesomania" - ögalenskap. En känsla av överdriven betydelse för den egna ön och brist på omvärldsförståelse. Författaren menar att homo insularis nog är en lite udda typ -  men när övergår kärlek till besatthet?
   Den frågan kan man fundera på och inte bara i fråga om öar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar