Min blogglista

onsdag 29 februari 2012

Gör Balkan begripligt

    Säg filmtitlar som Zigenarnas tid och Svart katt, vit katt  och många vet att den serbiske regissören Emir Kusturica har skrivit in sig i filmhistorien till exempel genom att kamma hem Guldpalmen i Cannes två gånger. Hans kommande film, som lär ska bli klar i år, går under namnet Cold Water och utspelar sig i Jerusalem och i Ramallah på Västbanken.
   Annars har Kusturica dragit sig undan till en liten by på gränsen mellan Bosnien och Serbien, dör han enligt egen utsago härskar som en välvillig diktator.
    Hans nyutkomna memoarbok heter "Döden är ett obekräftat rykte" och den är hjärtslitande, burlesk och ytterst personlig. Han berättar om uppväxten i Sarajevos skitigare delar, om släktingar och om skärvor av en tid som aldrig kommer tillbaka. Faktum är att Kusturica med sina fragment, sin förmåga att zooma in detaljer, gör den brutala utvecklingen på Balkan mer begriplig. Och han och hans släktingar intygar gång på gång att det inte finns någon sida i dessa krig som  är oskyldig.
   Och så dessa anekdoter. Som att hans feta moster räddades av sin feta rumpa under beskjutningarna av Sarjaevo.  Granatsplittret fasrtnade i hennes bakdel. Och Emirs mor nästan skrattar sig fördärvad när hon tänker på att rumpan räddat systerns huvud. Sådana bisarra historier är regissören bra på att lyfta fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar