Min blogglista

tisdag 19 februari 2013

Karin - långt före sin tid

  Visst pratar man om "Carl Larsson-stil" när det gäller ljus och skir möblering. Men det var faktiskt Carls mångsidiga och idérika fru, Karin, som var den som skapade stilen som mannen sedan målade av i hemmet i Sundborn, Dalarna.
  Det har getts ut böcker som upprättar Karin tidigare. Men på bokrean hittade jag Lena Rydins fina bok om Karin från A till Ö -Karin Larssons värld - och kunde inte låta bli den.
  Här kan man läsa om hur skapar hon trender inom inredning, färgsättning, textil, trädgård, mode, mat och mycket annat. Hennes egen klädstil, de moderna barnkläderna och synen på hur man fixar en trivsam vardag, allt började hos Karin.
  Hon snickrade bokhyllor, ritade och beställa möbler, färgsatte och planerade inredningen så att den skulle fungera praktiskt för henne, maken och de åtta barnen. Och samtidigt som hon höll allt i gång i därhemma, hann hon tänka ut motiv till sina berömda textilier.En energisk kvinna och långt före sin tid när det gällde praktiskt tänk.
  Boken är illustrerad med Nisse Petersons många nytagna fotografier. Och som grädde på moset finns smakprov på Karins franska soppa, Prostinnans limpor, Mormors hjärtan och andra recept från Sundbornshemmet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar