Min blogglista

torsdag 14 februari 2013

När ytan spricker

  Temat för Mariehamns litteraturdagar i år är yta. Och naturligtvis allt som finns under ytan, för det är ju där det händer saker.
  En av de gästande författarna är Claes de Faire. Hans debutroman "Alla lyckliga familjer liknar varandra" finns som pocket och beskriver en värld med egna regler, uttalade, outtalade och framför allt oskrivna. Det är en berättelse om en familj på väg mot katastrofens brant, helt bortom den gängse bilden av hur det vackra folket ska leva.
  Föräldraparet Jan-Carl och Louise lever i ett destruktivt äktenskap. Medan Louise står för anorna briljerar Jan-Carl i karriären. Båda avundas varandra och försöker kompensera sprickorna i fasaden genom att ta avstånd från varandra. Deras äktenskap har stängt in dem i ett system där det perfekta livet inte alls blev som det skulle.
   Dottern Julia lever sitt liv på internatskola och ytligt  sett verkar allt bra. Hon är tillsammans med Didrik och plockar poäng i alla ämnen. Men det finns en annan Julia också, en som ägnar sigsig åt destruktivt sex med män som utnyttjar henne och hon vet att allt i livet är en tävling. Julia finns bara när hon  briljerar och hon måste hela tiden förhålla sig till moderns iskyla. Aldrig att hon vill bli som Louise. Det enda som räknas är att tillhöra eliten.
  Det blåser kallt runt romanens människor, jag hoppas verklighetens människor har det bättre. Ska bli roligt att höra författaren tala om sina ytor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar