Min blogglista

torsdag 7 februari 2013

Mer än en järnlady

Den första biografin på svenska om Margaret Thatcher har Gunnela Björk, docent vid Örebro universitet skrivit.
 Hennes motståndare gav henne smeknamnet "Järnladyn" och hon är, vid sidan av Winston Churchill, en av Storbritanniens mest kända och omstridda premiärministrar genom tiderna.
   På ett engagerat och initierat sätt beskrivs hennes liv och gärning, från barndomen på den engelska landsbygden till ålderdomen präglad av svår demens. 
  Mer än tjugo år efter sin avgång väcker landets första kvinnliga premiärminister fortfarande starka känslor. Som kvinna, född i en medelklassfamilj på den engelska landsbygden, var hennes chanser att bli politiker låga, att bli premiärminister egentligen omöjligt.
   Men hon lyckades med det omöjliga och gick inte bara långt - utan längst. Thatcher kom att leda ett korståg mot vad hon och hennes anhängare uppfattade som ett socialistiskt samhälle. Kampen mot gruvstrejkerna, beslutet att avskaffa skolmjölken som gav henne namet "Thatcher the Milk Snatcher".   
   Hennes hårdföra politik och auktoritära ledarstil gav henne dock många fiender men det var också de egenskaperna som gjorde att hon med framgång försvarade Falklandsöarna.

  Hon skulle själv inte vilja att man betraktade henne med genusglasögon, men gör man det ser man vilken styrka hon måste ha haft för att ta sig fram i den brittiska mansvärlden. Trots alla försök att förlöjliga och förminska henne fortsatte hon envist framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar