Min blogglista

tisdag 19 mars 2013

En okänd Bonnier


  Konstnären Eva Bonnier, 1857­­-1909, hör inte till de skrivande i släkten Bonnier. Det var framför allt som porträttmålare Eva Bonnier hade sina framgångar. Hennes porträtt utmärks av psykologisk inlevelse, men är aldrig insmickrande."Ansiktet är den teater på vilken själen uppträder" skrev hon. Det är hennes självporträtt som finns på omslaget.
   Hon målade även en rad finstämda interiörer och landskap  och flera av hennes verk hänger på Nationalmuseum, men de allra flesta finns i privat ägo. Det kan vara en förklaring till att Eva Bonnier inte blivit lika känd som sina kamrater i Konstnärsförbundet.
  Den här biografin över Eva Bonnier fyller ett tomrum. Här framträder en konstnär som verkat lite grand i tysthet, tillbakahållen av annat än de vanliga ekonomiska konstnärsbekymren.
   Konstvetaren Görel Cavalli-Björkman skildrar hennes uppväxt och väg in i konstnärskapet via målarskolor och Parisvistelser, konstnärsvänner och familjeliv, men framför allt genom att visa hennes målningar och diskutera dem.
    Genom de många citerade breven får man också en uppfattning om Eva Bonniers egen röst, fylld av retsam kvickhet i familjekretsen men präglad av allvar  i offentligheten.En bok som breddar kunskapen om konstnärskolonierna och deras människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar