Min blogglista

torsdag 14 mars 2013

Omoraliskt vara lockbete?


  Ian McEwan, skriver gärna om  moraliska ämnen. Roman Uppdrag Sweet Tooth, är inget undantag. Tiden är Londons 1970-tal.  Europa hotars av oljekris och kalla kriget kastar sin långa skugga över västvärlden. Efter Vietnamkriget och i efterdyningarna av den vänstervåg som svept över Europa efter 1968 behöver man en motbild. 
 Här vi möter MI5:s nyanställda agent Serena, som ska locka skönlitterära författare med generösa stipendier att skriva vackert om sitt hemland. Serena, vacker biskopsdotter med en skyddad uppväxt, är inte beredd på vad propagandaarbete är. Hon har haft ett förhållande med en äldre univeritetslektor som lockat in henne på spåret.
 
Serena får i uppdraget att rekrytera författare till Operation Sweet Tooth. Hennes lott faller på den unge universitetsläraren Tom som genast nappar på betet. Men snart har Serena och Tom förälskat sig och inleder ett förhållande. Allt eftersom deras kärlek djupnar ställs Serena inför dilemmat att avslöja vem hon egentligen är. Och vem vill ha någon som bedragits från början?
  Författaren refererar till Åland, Kumlinge, några gånger som  kuliss. Men romanen utspelas i London och Brighton och är ett bra porträtt av 70-talerts stämningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar