Min blogglista

tisdag 26 mars 2013

Med blick för det absurda

  "Elefanten som gick upp i rök" är titeln på Haruki Murakamis novellsamling.Den kom första gången på svenska 1996. Nu presenteras den i en reviderad översättning av Eiko och Yukiko Duke.
  Hos Murakami bjuds läsaren in till en värld där gränsen mellan verkligt och overkligt ständigt flyter, en värld som bra mycket liknar vår egen men ändå inte.
  Här träffar man ett ungt par som av ödets makt tvingas att ge sig ut i den neonupplysta storstadsnatten för att råna ett bageri. En elefant försvinner oförklarligt från kommunens lokala elefanthus, och den som sitter inne med gåtans lösning inser snart att den blir mycket svår att föra vidare.
   De sjutton berättelserna isamlingen utspelar sig oftast i vardagens välbekanta miljöer, men de realistiska kulisserna av villaförorter och kontorslandskap ruvar på oväntade hemligheter. Det är en värld genomsyrad av sprickor, där det osannolika lätt kan bryta in och rubba förnuftets pryd­liga ordning. Med lekfullhet och humor skildrar Murakami här de fantasier som frodas i skuggan av våra vanor. Han har en skarp blick för vår samtid, men hans berättelser präglas också av ett smittande vemod över tidens gång och över alla de kärleksförluster som kantar livets väg.

   Murakamis täta noveller bjuder på lika mycket tankeflykt som den tjockaste roman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar