Min blogglista

tisdag 10 mars 2015

Femtiotalets lasarett

 Sjukhus är ett tacksamt och spännande nav i berättelse, men det är människorna där som får det att glöda om berättartråden. I "Livet går vidare", andra delen i Karin Wahlbergs romanserie, återser man människorna kring lasarettet i 50-talets Ekstad. Den första delen av berättelsen heter "Än finns det hopp", kom 2013, före det har författaren gett ut en rad deckare alla med sjukhusmiljö.
    Nu är det lite senare och doktorinnan Nancy Brandh väntar sitt tredje barn och förbereder flytten till nya huset. Det är mycket att se fram emot. Tyvärr verkar maken Egon mer än lovligt distraherad. Nog för att arbetet som överläkare är krävande men kvällarna blir ofta långa för Nancy med radion som enda sällskap. Och varför har Egon så bråttom med att komma hemifrån?
    På lasarettet oroar sig sjuksköterskeelev Ella-Kristin för Evelina Winnerstrand som kommit in med livshotande knivhugg i buken efter det otäcka överfallet på farstutrappan. Man vet inte vem gärningsmannen är och den lugna småstaden är skakad. Här finns också den ambitiösa eleven Stina med sin hemlighetsfulla bakgrund och många andra.
   Det är med ett stort mått av nostalgi som Karin Wahlberg målar upp ett panorama över en småstadsvardag fylld av glädje och sorg i det nära förflutna. På sätt och vis en kollektivroman men också vissa eftergifter till fenomenet kärlek på lasarett


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar