Min blogglista

torsdag 19 mars 2015

Ruggigt bra roman

 Också dagens bok är en tunn historia på färre än 200 sidor. Men berättelsen är ingalunda tunn. Jeanette Winterson dyker in i 1600-talets mörker i romanen "Skymningsporten" (The Daylight Gate).
Historisk realitet blandas med magi i denna berättelse från det tidiga sextonhundratalets England - ränksmidandets och häxprocessernas tid.
  Året är 1612, platsen är Lancashire. Kung James I, av ätten Stuart, sitter vid makten, och han har föresatt sig att rensa kungadömet England från katoliker - och häxor.
   På långfredagen samlas tretton personer till ett hemlighetsfullt möte vid foten av Pendle Hill, bland dem finns Alice Nutter, den rikaste kvinnan i trakten. Två kvinnor sitter redan fängslade, anklagade för häxeri. Ett utsvultet och misshandlat barn gömmer sig i skogen, och samtidigt ryktas det att en jesuitpräst och före detta attentatsman ska vara på väg tillbaka till Lancashire från exilen i Frankrike.
Det är rejält spännande och ruggigt, häxorna i Pendle Hill har funnits på riktigt. Liksom fanatism, avundsjuka och maktövergrepp.
  Winterson är ruggigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar