Min blogglista

måndag 9 mars 2015

Världens segaste folk

"Judarna är världens segaste folk. De har bevarat sin identitet genom årtusenden, trots förföljelser, deportationer och folkmord." Så skriver Staffan Skott, journalist, författare och översättare i "En mänsklighet i mänskligheten", som är ett reportage om judenheten.
  Den kom för ett par år sedan men genomgången av antisemitismen är mer aktuell än på länge. Han påminner om att palestinierna lyckats få opinionen på sin sida och i dess kölvatten visar sig en uttalad antisemitism som tidigare varit dold. En antisemitism som riktar sig inte bara mot staten Israel utan mot alla världens judar som blir syndabockar för en sak de inte har ansvar för. Men sådan är ju syndabockens roll. Skott påpekar att förbudet om hets mot folkgrupp är så tandlöst att det inte är farligt att bryta mot det.
    Men boken gör också en genomgång av den judiska kulturhistorien och konstaterar att det är svårt att föreställa sig ett annat folk om fjorton miljoner människor som haft och har ett sådant inflytande på mänsklighetens utveckling. I alla länder där judarna fått samma möjligheter som andra medborgare har de gjort stora insatser i kultur, vetenskap och ekonomi, långt utöver vad som skulle motsvara deras andel av befolkningen.
   Kanske detta förhållande också väcker agg och avundsjuka. Alla kan ju inte vara glada över att andra lyckas. I vilket fall som helst, boken är en guldgruva av samlad kunskap om judendomen i då- och nutid. Och kunskap behövs för att bekämpa okunskap och fördomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar