Min blogglista

onsdag 29 april 2015

Eco i nutid

  Umberto Eco rör sig ofta i förflutna tider i sina romaner. Men det är inte fallet med hans nya, "Upplaga noll". Tiden är 1990-tal och sidomfånget är bara drygt 200.
   En mäktig och inflytelserik man bestämmer sig för att starta en tidning. I morgon ska den heta och i den beskrivs inte det som hänt, nej journalisterna ska skriva om vad som händer i morgon och det ställer till med journalistiska bekymmer.
   Vad bara några få känner till är att den aldrig kommer att gå i tryck. Det hela är bara ett listigt projekt för att få ännu mer makt. När Braggadocio, en av journalisterna, börjar gräva i en historia kommer han något på spåren som kastar nytt ljus över en kedja mörka händelser i Italien. Det handlar om maktspel och påvemord, hemliga högerorganisationer och frimurarloger ­- och inte minst uppenbarar sig frågan: dog verkligen Mussolini 1945. Då hettar det till och när Braggadocio hittas mördad tätnar intrigen ytterligare.
   Det här  är en roman där berättelsen inramas av verkliga händelser, men som kryddas med författarens stora fabuleringsglädje.Eco måste ha haft roligt när han skrev och han håller upp en föga smickrade spegel från Berlusconis-eran. Romanen borde vara obligatorisk läsning för journalister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar