Min blogglista

torsdag 23 april 2015

Om inte om varit

   När jag var ung brukade man bli avfärdad i samtal med repliken: Om inte om hade varit hade gumman skjutit björnen med kvastskaftet.
   Budskapet var tydligt, man ska inte ifrågasätta världsbilden.
   Men det är andra tider nu. I boken "Vad hade hänt om...åtta kontrafkatiska historier" för man resonemang om alternativa utgångar. Historieprofessorn Kristian Gerner är bokens redaktör och medverkar gör historiker och författare som Per T Ohlsson, Staffan Skott, Monica Braw och Dick Harrison.
  Så vad hade hänt om Chrusjtjov förlorat maktkampen mot Beria 1953? Skulle det ha blivit revolution i Sverige om kommissarie Kempe inte hejdat den våldsamma polisinsatsen vid hungerdemonstrationerna 1917? Och hur länge hade andra världskriget pågått om inte atombomberna släppts över Hiroshima och Nagasaki 1945?
   En fråga som borde kunna diskuteras kontrafaktiskt är vad som hade hänt på Åland efter 1921 om NF hade gett Åland till Sverige, som den åländska folkviljan krävde. Ingen som spekulerat, ännu...
   Det är både nyttigt och stimulerande att försöka tänka sig andra hjulspår för historien eftersom slumpen ofta spelar en roll vid historiska beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar