Min blogglista

fredag 6 maj 2016

Om Europa just nu

 Negar Naseh debuterade som författare 2013 med "Under all denna vinter", en roman om ett mor-dotter-förhållande som också innehåller en arbetsdagbok från en skrivprocess. Hon bor i Stockholm där hon arbetar som läkare.
  Hennes andra roman har kommit nu. "De fördrivna" heter den och handlar om ett svenskt par ur  medelklassen, hon läkare, han konstnär, som har lämnat Stockholm för en drömtillvaro på Sicilien. Filip har egen ateljé intill det stora stenhuset, Miriam är föräldraledig. Landskapet är bedövande vackert, tomaterna smakrika, ostördheten total. Ändå är läget spänt.
    Miriam som är rastlös och rädd för att något ska hända dottern har börjat dricka gin. Filip börjar slå igenom internationellt med sin konst och störs av allt som hindrar honom från att arbeta. När Filips barndomsvän Ashkan och hans flickvän Erika kommer på besök ifrågasätts parets invanda mönster. Ashkan är journalist och vill besöka Lampedusa för att skriva om de människor som drunknar i Medelhavet på sin färd mot Europa.
    I den stillastående sicilianska hettan väcks frågan om hur isolerat man kan tillåta sig att leva och i sprickorna som uppstår börjar romanens personer finna olika sätt att närma sig världen. Författaren sätter fingret på en öm punkt i ett psykologiskt drama rakt ur vår europeiska samtid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar