Kristina Sandbergs tre succéromaner - Att föda ett
barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris - om hemmafrun Maj utspelar sig till stor
del i köket. Nu får Maj också sin egen kokbok, med maten hon lagar i
romanerna.
Här har Kristina Sandberg och formgivaren Lotta Kühlhorn samlat ett
100-tal klassiska recept hämtade ur Majs bokhylla: Husmoderns
köksalmanack från 1933 har hon med sig in i äktenskapet. Prinsessornas
kokbok blir en viktig husmorsbibel, men ibland kan Kooperativa
förbundets behändiga receptsamling vara nog så praktisk. Här finns
husmanskosten, småkakorna och den flotta kalasmaten.
När Maj
gifte sig med fabrikör Tomas Berglund fick hon en ny roll att spela. Som
maka, mor och hemmafru har hon aldrig en ledig stund. Hönset ska tas
ur, köttet långkokas och kakdegar ständigt sättas. Ingen som har läst
böckerna kan glömma scenen där Maj tar sig an den skräckinjagande
gäddan.
Maj uttrycker sig själv genom maten - med toscapäronen som
nygift klassresenär, genom 40-talets dyrtider, till den nya tidens
halvfabrikat och kryddstarka grytor. Recepten har fått kommentarer för att enklare kunna lagas idag. Här finns också favoritcitat ur romanerna och stämningsfulla arkivbilder. I
nyskrivna texter sätter Kristina Sandberg in Maj och hennes mat i den
tidsanda som råder. Fram träder en större bild av Maj i hennes trånga
men välplanerade folkhemskök.
Det är ett stycke mat- och kulturhistoria som
säger mycket om vad det kunde innebära att vara kvinna och husmor förr, i det nära förflutna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar