Min blogglista

torsdag 15 september 2016

Om ordens makt

Den 7 maj 2007 var Yrsa Stenius 62 år gammal.Väl etablerad som författare och journalist, disponerar fritt sin tid och har tänkt fortsätta med det så länge hälsan står henne bi.
Orden i min makt   Då blir hon erbjuden det prestigefyllda arbetet som Allmänhetens Pressombudsman som granskar anmälningar om brott mot god publicistisk sed i pressen. Hon låter sig lockas - efter att ha hittat en pålitlig dagmatte åt sina älskade taxar - och livet tar en ny riktning.Framför henne ligger en stormig tid. Det svenska journalistsamfundet har mycket makt och hårda nypor.
  Yrsa Stenius var chefredaktör för Studentbladet 1968, redaktionssekreterare och chefredaktör för Arbetarbladet i Helsingfors 1969-79, kulturchef på Aftonbladet i Stockholm 1979-82 samt chefredaktör på samma tidning 1982-87. Därefter var hon i huvudsak fri skribent i tjugo år tills hon utsågs till Allmänhetens Pressombudsman (PO) 2007. Hon gick i pension 2011.
   I “Orden i min makt” berättar hon om vägen till den omtumlande finalen, börjande från det turbulenta 1960-talet och tiden som chefredaktör först på Studentbladet och senare på Arbetarbladet i Helsingfors, därefter som kulturchef och slutligen chefredaktör på den stora svenska kvällstidningen Aftonbladet.  Man får möta många kända personligheter på vägen, från Urho Kekkonen och Mauno Koivisto till Olof Palme, från P.O. Enquist och Claes Andersson till Ulf Sundqvist. Boken kan gott placeras i memoarfacket.
   Yrsa Stenius har bott i Sverige största delen av sitt yrkesliv men även kontinuerligt varit verksam som författare och debattör i Finland på båda de inhemska språken. I Sverige är hon känd för sitt karakteristiska “dubbelperspektiv” på händelser och skeenden i kultur och samhälle, frukten av hennes finska tillhörighet parad med en god förankring i svensk samtid. I boken om livet som journalist och opinionsbildare i broderländerna låter hon det dubbla perspektiv blomma ut för fullt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar