Min blogglista

torsdag 15 juni 2017

Måsteläsning i sommar

    "Legenden om Sally Jones" har fått sin fortsättning, nedskriven av gorillan Sally själv med hjälp av författaren Jakob Wegelius. Historiens berättare är gorillan Sally Jones, maskinist på lastskutan Hudson Queen. Hon och hennes vän, sjömannen som kallas för Chiefen, är strandsatta i Lissabon. Där blir de inlurade i en smugglingsaffär som slutar illa. Hudson Queen går under och Chiefen blir oskyldigt dömd för mordet på den skugglike Alphonse Morro. Sally måste nu ensam rentvå hans namn. Hon har mäktiga krafter emot sig. Krafter som till varje pris vill skydda hemligheterna som Morro tog med sig när han försvann i floden Tejos svarta strömvirvlar.
    Det tar henne ut på ett svindlande äventyr, återgivet så levande att dofterna från Lissabons gränder och skummet från stormiga sjöresor stiger upp ur pappret. Wegelius berättarglädje ackompanjeras av detaljrika och tidstypiska porträtt och vinjetter i svartvitt.     Augustprisvinnaren Jakob Wegelius nya bok är en vindlande historia om ett gåtfullt mordfall. Berättelsen rör sig från Lissabons nattliga hamnkvarter, över de stora oceanerna, till mysterierna vid en indisk maharadjas hov. Det är en historia om mörka hemligheter och svåra brott, men även om oväntad vänskap, hopp och förlåtelse.
     Det är en underbar äventyrsbok som är svår att lägga ifrån sig. Och bry er inte om att den klassas som ungdomsbok! Det är en bok för alla som gillar klassiska berättelser med doft av hav.
    Boken belönades med Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2015 och den fick också Augustpriset. Och den är värd vartenda pris! Lyckliga ni som inte läst boken än, ni har underbar sommarläsning framför er.

1 kommentar:

  1. Ja, den här boken står i min hylla och väntar. Tjockleken är en bidragande orsak till att den fortfarande är oläst trots att det är en bok jag verkligen vill läsa.

    SvaraRadera