En blogg som tipsar om aktuella böcker, kommenterar fenomen kring läsning. Här skriver jag om alla slag av böcker - lyrik, prosa och fakta i en salig blandning.
Min blogglista
lördag 30 november 2019
Den svåra sorgen
fredag 29 november 2019
Nattens hemliga liv

En sommardag i Stockholm 1747 står snickarmästarens dotter Lena Cajsa Bohman inför rätta för olydnad mot sin far. Snart erkänner hon allvarligare brott. En härva av handel med unga flickor kring kopplerskan Lovisa von Plat rullas upp.
Det utvecklar sig till en historia om makt, begär och girighet, om hemliga nätverk och köpslående på utvärdshus, jungfruburar och horbaler. Rättegångsprotokollen berättar om kvinnors villkor i en tid då all utomäktenskaplig sexualitet var förbjuden och ordet prostitution inte användes.Och när man naturligtvis inte talade om männens så "naturliga behov".
Det väcker frågor om hur sexhandeln såg ut innan den definierats med ett särskilt begrepp. Vem betraktades som hora? Vilka konsekvenser fick det för en kvinna att dömas i rätten och av samhället?
onsdag 27 november 2019
Mer om Kukkojärvi

Det är så att modren har dött och vill begravas i sin hemby Kukkojärvi i norra Norrbotten. Tvillingarna Jana och hennes bror Bror ärver hennes föräldrahem och blir snabbt varse att livet i Kukkojärvi är mycket annorlunda. De flesta människor lever enligt strikta religiösa regler där förbuden är många. Den som inte rättar in sig i ledet hamnar utanför, som snickaren Jussi och Magdalena.
Bror lockas av bygemenskapen, de stora familjerna och männens självklara rättigheter. Jana gör sitt bästa för att bjuda motstånd, samtidigt som hon kämpar för att få ett avslut på den destruktiva relationen med John. När hon blir vän med sin jämnåriga kusin Marta ser hennes man, som är pastor, inte med blida ögon på deras relation.
På ojämförlig och egensinnig prosa fortsätter Karin Smirnoff oss att låta stifta bekantskap med glesbygdens olika gestalter, och hon låter oss se med återvändaren ögon. Det är en både förtvivlad och humoristisk skildring som biter sig fast. Vackert julröd är pocketupplagans omslag också.
tisdag 26 november 2019
Att vårda gammalt

Här behandlas allt, från äldre antikviteter till modernare retroklassiker, från porslin till plast, mässing till konstverk och från glas & speglar till gipsbyster och figuriner. Det ekonomiska värdet behöver inte betyda allt och även ett massproducerat men minnesladdat gammalt föremål som blivit nött och stött eller gått i krasch kan förtjäna omvårdnad, lappning och lagning.
Författaren ger också tydliga råd om vad du kan göra själv och vad som bäst lämnas åt proffsen.
Kristin Fyrand är konservator och tar sig tillsammans med fotografen och kulturvårdsfantasten Martin Skredsvik an material för material och visar med tydliga instruktioner och steg-för-steg-bilder hur du går till väga.
Boken är fylld med smarta tips, kloka råd och kunskaper från många års erfarenhet – och sist men inte minst är den fylld av inspirerande bilder på vackra föremål.
måndag 25 november 2019
Goda gärningar i advent

Emma förlorar sin man på julafton. Två år senare har hon fortfarande svårt att finna mening i tillvaron. Det dåliga samvetet gnager i henne, fanns det något hon kunde ha gjort för att rädda honom?
På väg hem en kväll stöter hon ihop med en äldre man som har irrat bort sig i snöstormen. Hon bestämmer sig för att se till att att han kommer hem välbehållen. Den kvällen föds en idé hos Emma. Hon ska utföra 24 goda gärningar. En för varje dag fram till julafton.
Från att oftast vara ensam möter Emma under dessa vintriga dagar en mängd människor som sakta börjar förändra hennes tillvaro. Men är hennes goda gärningar tillräckliga för att mota bort mörkret som bosatt sig inom henne? Hur kommer hennes liv se ut när hon vaknar på julafton?
Man kan fundera över hur annorlunda världen skulle se ut om vi tog de goda gärningarna på allvar.
lördag 23 november 2019
Åter till Huskvarna

delen är inget undantag, Lollo och hennes nagelsalong står i centrum.
Nostalgitokig som hon är besöker hon motormässan och spanar in den ena veteranbilen efter den andra. En Cadillac med rosa hajfenor fångar hennes öga men hon ska ju inte köpa någon bil, allra minst en med sprucken klädsel. Nej då!
Lasse som är kyrkvaktmästare och ensam med två barn får henne att vakna upp ur vardagslunken och se tillvaron i ett nytt ljus. I Cadillacens spruckna läderklädsel gör hon ett märkligt fynd
Vardagen och småstadslivet vävs i berättelsen samman med ödet för en kvinna vars liv utspelar sig under1800-talet och om en ogift mor med dotter som står för hushållet i en prästgård som gästas av självaste biskopen Esaias Tegnér. En man med öga för kvinnor...
Med värme och humor skildras de två världarna i nutid och dåtid och där livsvalen ingalunda är lätta.
fredag 22 november 2019
Kärva Grönland

Journalisten Matthew Cave har flyttat till Grönland, delvis för att lämna minnena från sitt liv i Danmark bakom sig. På Grönland stöter han på information om sin egen far, en amerikansk soldat som var stationerad på den amerikanska militärbasen Thule.
Men hans pappa tycks ha försvunnit under mystiska omständigheter.Matthew upptäcker också att han har en yngre halvsyster, Arnaq och hon har åkt iväg med sina kompisar för att sova över i den övergivna hamnstaden Færingehavn. När ungdomarna inte hör av sig beger sig Matthew och hans vän Tuparnaaq dit och upptäcker att något måste ha gått mycket fel. Två av ungdomarna är döda medan Arnaq är försvunnen.Trådarna går tillbaka till någonting som hände på militärbasen i Thule på 90-talet.
En riktig nagelbitare som är svår att lägga ifrån sig.
torsdag 21 november 2019
Kriminella Sandhamn

Skelettdelar hittas på Telegrafholmen mittemot Sandhamn när man spränger för ett nybygge och polisen Thomas Andreasson kallas dit i sensommarvärmen. Spåren pekar mot två kvinnor som försvann tio år tidigare. Men vem har egentligen begravts på ön?
Nora Linde, åklagare och Tomas vän, är sjukskriven efter ett tragiskt brottmål. Hon plågas av mardrömmar och kan inte sluta älta sitt misslyckande. Att hon denna sommar fått problem med vindrickande vill hon inte låtsas om.
När hon hör om fynden på Telegrafholmen försöker hon desperat att ställa saker och ting till rätta. Mot allt förnuft inleder hon en riskabel utredning vid sidan av polisens och riskerar både sitt och dotterns liv liksom sitt äktenskap. Vänskapen mellan Thomas och Nora utsätts för svåra prövningar denna sommar.
Sten beskriver livet i skärgården med insikt, hon bor ju själv i Sandhamn. Kan kanske tycka att intrigen blir väl råddig med tre försvunna personer som hör ihop på nåt sätt men hon lyckas ändå ge historien en trovärdig upplösning.
tisdag 19 november 2019
Viking på Island

Vi vet att hans mor var från Sibirien, därifrån fick han sin mörka hy och sina asiatiska drag. Han skulle bli Den svarte vikingen ,den mäktigaste nybyggaren på Island. Men även om han var en internationellt framgångsrik handelsman - han ägde hundratals slavar som han köpte och sålde - vet vi nästan ingenting om Geirmund Heljarskinn; inga sagor har skrivits och eftervärlden har försökt glömma honom.
1100 år senare börjar en avlägsen släkting till Geirmund, forskaren Bergsveinn Birgisson, nysta upp frågetecknen kring sin förfaders liv, hur han levde och varför han raderats ur historien. Bergsveinn kliver rakt in i den gamla fornnordiska sagovärlden och kombinerar den med sin hypermoderna forskarteknik.
Gamla fragment, modern genetik och information inhämtad från resor till fjärran länder pusslas samman till en stark skildring av en rå men ändå poetisk forntid.
måndag 18 november 2019
Thriller i trygg villa

22-åriga Hanna bor i ett kollektiv i en förort till Stockholm. Hon arbetar som timvikarie på hemtjänsten och drömmer om en egen bostad. När hon får frågan om hon vill dryga ut kassan genom att vattna blommorna hos ett bortrest par, som bor i ett vackert villaområde, tar hon förstås chansen.
Men Hanna upptäcker snart att det finns någon mer än hon själv i huset.
"Någon" visar sig vara Simone, som säger att hon är vän till husägarna och att hon gömmer sig från sin våldsamme ex-pojkvän. Men vem är Simone egentligen och vad är hon ute efter?
"Ett hem att dö för" är en skickligt berättad thriller i en bedrägligt trygg miljö som visar vilka ovaäntade falluckor som finns mitt i det vardagliga och normala. Blir intressant att se vad författaren väljer för tema härnäst..
lördag 16 november 2019
En vinter vid Sommen

Camilla själv bor i Bankeryd utanför Jönköping, men är uppväxt i östgötska Boxholm. Där har hon tillbringat många sommardagar på och vid sjön Sommen.
Huvudpersonen Lisen är en ensamstående tvåbarnsmamma som harvar på med sitt skiftjobb i matbutiken för att få livet att gå ihop. Men så en dag förändras allt - Lisen får helt plötsligt ärva ett spahotell av en okänd kvinna. Allt visar sig dock inte vara guld och gröna skogar.
Finanserna är usla och Lisen, som aldrig drivit vare sig hotell eller spa-anläggning, får glatt improvisera med allt ifrån honungsinpackningar till fiskbehandlingar. Till sin hjälp har hon stjärnkocken Einar, som på ett mystiskt sätt dykt upp när hon som mest behövde det, och till sin "stjälp" den truliga Majken, som tidigare drivit Solhagen och nu vägrar släppa taget.
Med de ingredienserna bakar författaren sin vinterkaka.
fredag 15 november 2019
Hotad av hackning

Moores poäng är att de grejer som verkligen funkar i internetmiljön är oförenliga med demokratins sätt att fungera. Och ju djupare in på nätet vi flyttar desto svagare blir demokratins förmåga att påverka samhället. Ju djupare in i våra personliga liv vi låter smartphonen och de sociala medierna tränga, desto mindre kommer vi att vara de upplysta medborgare den demokratiska modellen förutsätter.
Internet har alltmer blivit en plats för trollfabriker, valfusk och företag som säljer vår personliga information till högstbjudande. Kina använder Facebooks och Googles algoritmer för att förtrycka muslimer i Xinjiang. Putins Ryssland har lyckats med det Sovjet bara drömde om: att undergräva de liberala staternas politik och dess invånares förtroende för sina länder och varandra.
Boken är en spännande och kunskapstät skildring av den digitala erans nya värld, och räknas redan som ett referensverk på området. Jag skriver mer om den i Ålandstidningens söndagsnummer.
torsdag 14 november 2019
Högvatten i Venedig

Donna
Leon har bott i Venedig ett par decennier och har blivit världsberömd
för sina böcker om kommissarie Brunetti i staden.Numer har hon lämnat staden för Schweiz eftersom turistinvasionen gör Venedig outhärdligt för fast bosatta.
När boken börjar stömmar Operamusiken ut i högtalarna och den firade
operastjärnan Flavia Petrelli står glatt sjungande ute i köket och lagar
mat medan hennes älskade, den amerikanske arkeologen Brett Lynch, vilar
i andra änden av våningen. Plötsligt ringer det på dörren och när Brett
öppnar attackeras hon av två främmande män som misshandlar henne
brutalt.
Kriminalkommissarie Brunetti får av en händelse höra om
misshandeln och söker upp Brett på sjukhuset. Sin vana trogen blir han
indragen i en komplicerad utredning som inbegriper internationell
konsthandel, stora pengar och mäktiga män utan skrupler. Vinterstormarna
härjar i Venedig och dramatiken stegras i takt med högvattnet.
onsdag 13 november 2019
Jul på Mure

Julen är en tid för att mysa framför brasan och kanske njuta av den skotska klassikern sirapskaka med hutt - om du inte råkat bli gravid med din före detta chef förstås, och inte vet hur du ska berätta det för honom. Kommer Flora att samla modet och avslöja sanningen för sina nära och kära? Och kommer hennes pojkvän Joel tycka att hon är bärare av goda nyheter - eller kommer den här julen bli lika gråkall som högländerna i midvintertid?
Samtidigt försöker Saif, läkare och flykting från det krigshärjade Syrien, njuta av sin första västerländska jul tillsammans med sina söner. Hans fru är dock fortfarande saknad, och hennes frånvaro påverkar dem alla. Kan familjen finna tröst och glädje ändå?
Colgan har många trogna läsare och den här boken hamnar nog högt upp på många önskelistor till jul.
tisdag 12 november 2019
Försvunna kungahus

För drygt hundra år sedan blev kungahusen allt färre till följd av krig, uppror och revolutioner. Napoleon III i Frankrike, Nikolaj II i Ryssland, Vilhelm II i Tyskland fram till Konstantin II i Grekland 1974 bara försvann.
Man får också träffa flera av ättlingarna till de avsatta regenterna, bland andra den charmerande Simeon av Bulgarien, Karl von Habsburg, som är sonson till den siste österrikiske kejsaren och unge Leka Zogu, barnbarn till Albaniens kung Zog.
Norlin är journalist och författare. Han har ett förflutet som reporter på Aftonbladet och är kanske mest känd för sina uppskattade barnböcker. Men han har också utkommit med fackböcker för vuxna, som den om " Familjen Bernadotte Makten, myterna, människorna".
Det här är en underhållande resa genom Europas moderna historia. Här ryms det större perspektivet så väl som mindre kända episoder ur regenternas liv.
måndag 11 november 2019
Första biografin

Författaren berättar att den vanligaste kommentar han fått när han berättat att han håller på med en biografi över Hasse Alfredsson är: Men det finns det ju redan! Men så är inte fallet, men nu
finns det en på nästan 650 sidor. Alltid något.
Genom revyer, filmer, böcker, upptåg och allehanda muntrationer var han en som kom att inreda folkhemmet med färg och humor. Men här tecknas också en annan bild, den av en man som inte alltid litade på sin egen förmåga att vara enastående underhållande. En som aldrig blev nostalgisk över sina egna bedrifter, men väl över de människor han förlorat.
Hans eftermäle kan tecknas lågmält: "Han var lite roligare, lite flitigare, lite mångsidigare och lite rörligare i intellektet."
Gissa om det här blir en populär julklappsbok!
söndag 10 november 2019
Fin nog, månne?

Anneli Jordahl har förstört åtskilliga middagsbjudningar genom åren med att prata om sin renläriga syn på klass. I boken "Klass - är du fin nog? som kom 2004 försöker hon på ett mer metodiskt sätt reda upp begreppet, i samtal med några personer som var och en löst problematiken på sitt sätt. Möt bland andra David Lagercrantz - överklasskillen som önskade att han var arbetare, Ragnar Thoursie - arbetargrabben som blev uppmärksammad poet (men tyckte att det smällde högre att jobba på AMS) och Elsvig Svensson – sjukpensionerd undersköterska och Anneli Jordahls mamma.
Jordahl är journalist och författare och det känns bra att läsa om hennes bok om klass, lika aktuell idag som när den var ny. Tror man annat så lurar man sig.
lördag 9 november 2019
MInnen går i dagen

I boken. I "Sista tåget till Moskva" berättar Nyberg om sin familj, om moderns vänskap med sin kusin Mascha i Riga Också om hur kriget skiljde dem åt och om hur Mascha och hennes man Josef räddade sig undan en säker död genom att ta det sista tåg som lämnade Riga innan tyskarna intog staden. Först 1957 lyckades Nybergs far Bruno spåra upp Mascha, som lyckats återvända till Riga.
Nybergs bok är en spännande familjehistoria, men samtidigt en djupgående redogörelse för judarnas öden i Europa under mer än hundra år av förföljelse från olika håll.
Nyberg, som talar många språk, har varit ambassadör stationerad i Moskva, Berlin och Wien men är numer pensionerad.
torsdag 7 november 2019
Om framtid och ungdom

Det mest värdefulla ungdomen äger är framtiden som ett öppet forum för drömmar och kritiskt tänkande, för självförverkligande samhällsförändring, för det ohörda och osagda.Men när de unga inte vill bli vuxna och de vuxna inte vill vara det, vem tar då ansvar för framtiden? Hämmade universitetsstudenter, Jeremy Corbyn, Edward Snowden eller de unga i SKAM?
Människor gillar inte att känna att ingen behöver dem. Kan vi engagera oss över generationsgränserna och tillsammans skapa stora berättelser? Är de unga endast en bieffektsgeneration på grund av digitaliseringen eller en helt ny världsmedborgare? Det är några av frågorna som drar förbi utan att analyseras egentligen. Många åsikter men ytlig analys. Han skriver till exempel att vår tids nya religion är tro på tillväxten."Konsekvenserna av våra dagars monoteistiska tillväxtfanatism visar sig först nu, en planet på sammanbrottets rand". Jensen förutspår att nästa religion heter teknologi.
onsdag 6 november 2019
En stark debut

"Jag for ner till bror" är Karin Smirnoffs ovanligt säkra debut som inte ber om ursäkt för någonting. Den har sin egen logik och sin egen bistra, råbarkade skönhet.Det är drama i glesbygden, övergivenhet och misär. Men där emellan blixtrar det till i berättelsen.
I Smalånger är det mesta som vanligt. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Harmynte John har ögon som svarta hål i rymden och äldreomsorgen får en ny medarbetare, Janakippo, som stack sin far med en högaffel. Boken inordnar sig i den stora gruppen av Norrlandssildringar som är en helt egen del av svensk skönlitteratur. Smirnoffs språk är egenartat med inslag av dialekt och boken är inte helt lätt att komma in i. Men efter 10-20 sidor vill man veta mer.
Det är kärleksfullt, passionerat, varmt och tryggt.Inte konstigt att en debutbok som den här blev Augustnominerad i fjol.
tisdag 5 november 2019
Behövs i november

Den innehåller allt, från enklast möjliga till kakor med smak av After Eight, aprikos och nötter.
Kladdkakan en älskad klassiker som går att variera i det oändliga!
Vilken vill du baka? En mjuk och krämig med smak av lakrits, daimgrädde eller jordnötter? Små söta bakelser, en paj eller varma fondanter? Sega chokladrutor, mjölkchokladkaka med krisp, godismuffins eller chokladterrin?
Mia Öhrn har samlar de bästa kladdkakerecepten ur sina uppskattade tidigare böcker och här bjuder hon på bakverk som smakar fantastiskt och är lätta att göra. Det svåra är att välja vilken man vill baka...
måndag 4 november 2019
En vass iakttagare

I lägenheten vid Vanadisplan i Stockholm står en kvinna inför ett livsavgörande beslut. Men har hon något val? Har vi någonsin det? Det är en roman om makt och livsval, sorg och saknad – och om det ansvar som följer med att vara levande. En naken skildring av vår tid och med många minnen från barndomen som redan tycks otidsenliga. Fast är de det?.
Hon tänker på alla dessa som parar drömmen om familjen med drömmen om den exklusiva pumptvålen på den välstädade gästtoaletten i det stora huset där de stora middagarna för den stora vänkretsen ska hållas. Bubbelvin och snittar i det nyrenoverade köket. Långkok i Le Creuset-grytan i matsalen. Rödvin från beställningssortimentet. Selterglas - nej för Guds skull inte »dricksglas« eller »vattenglas«, även om det är samma sak - med Pellegrino. Glada barn i jättesoffan.
Kan det bli mer idylliskt och förljuget?
söndag 3 november 2019
Skuggorna ruvar

Det är upptakten till Björn Hellbergs deckare "De tysta". Berättelsen tar avstamp hemma hos den skräckslagne Husar. Polisen rycker in och finner spår som leder till Lyselska skolan.Sedan tar det inte länge förrän brottsutredarna inser att folk med koppling till den kontroversiella läroanstalten kan sväva i direkt livsfara.
Efter några års bortavaro är det dags för kriminalarna i den fiktiva storstaden Loviken att åter äntra scenen. Populära profiler som exempelvis Carina Keller och Stig-Allan Jönsson gör nu efterlängtad come back i den femte fristående delen i serien.
På sitt stillsamma sätt beskriver Hellberg initierat människor och miljöer. Det är också en berättelse om feghet och maktfullkomlighet. Något som de allra flesta av oss
kan känna igen.
fredag 1 november 2019
I väglöst land

När Magnus Stille blir skickad av sin svärfar, justitieministern, att kartlägga området runt Svartåsen i Lappland tjänar det som täckmantel för ett helt annat uppdrag. Tre män – en präst, en lagman och en ännu oidentifierad man – har nyligen hittats mördade i en prästgård i den avlägsna regionen. En äldre same påstås ha utfört dådet och Magnus uppdrag är att försiktigt ta reda på vad det är som har hänt.
Kungen är på väg att sälja de olönsamma gruvorna i Lappland och ingenting får störa den kommande affären. Svartåsen har redan rykte om sig att vara en plats med mystiska krafter och dolda hemligheter. Men Magnus svärfar har även ett annat mer privat uppdrag åt honom. Eftersom han starkt ogillar sin dotter Lovisas sätt att leva låtar han henne följa med Magnus på den mödosamma resan norrut. Detta omaka par – en man uppfostrad till att tjäna staten och en ung, rik kvinna som vägrar att leva efter samhällets normer – reser tillsammans från den civiliserade huvudstaden upp till den mytiska trakten kring Svartåsen.
Området är befolkat av nybyggare, med sitt grovhuggna sätt att bedriva politik och religion, och samer som med sin förkristna tro alltid har bott runt Svartåsen. Magnus och Lovisa har ingen aning om vad som väntar dem, men resan och mötet med den äldre samekvinnan Ester kommer att för alltid förändra dem.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)