Min blogglista

söndag 9 februari 2020

De kloka hästarna

Om hunden är människans bästa vän så är hästen människans bästa arbetskamrat. Om detta handlar Anders Frelins bok "Historiska hästar".
   För i hög grad har hästen haft betydelse för historiens gång. De gånger hästen har lyckats – eller misslyckats med att vara människan behjälplig har historien tagit ett steg framåt. Hade den nordiska hästen inte varit så robust och arbetsvillig hade vi kanske inte haft det välstånd vi har i dag; åkrarna hade inte varit plöjda, potatisen inte satt och människorna inte så välnärd under århundradena. Se där ett exempel på en kollektiv insats.
     Exempel på enskilda hästars påverkan på historien finns det också gott om: ta bara kejsar Caligulas häst Incitatus som Caligula påstods vilja utse till konsul. Eller Bukefalos, Alexander den Stores häst. Hade Alexander varit just så stor utan Bukefalos? Hästar har även som litterära gestalter haft påverkan på nutida generationer. Tusentals och åter tusentals pojkars och framförallt flickors liv har formats av Black Beauty.
   Och efter att under lång tid ha sett hur kloka och varsamma terapihästarna är i mötet med sina ryttare har jag den största respekt för hästar. Boken är en bra introduktion för alla som vill veta mer om de fyrhovade vännerna.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Ursäkta mig men bara för att berätta att vi är ett lokalt företag och vi erbjuder pengar till alla seriösa och ärliga människor för att öka sin verksamhet eller för att göra ett köp. Räntan är 3% per år.
    Kontakta oss via e-post för mer information.

    E-post: simondurochefort@gmail.com

    SvaraRadera