Min blogglista

söndag 2 februari 2020

Förskräckande kung

  I bokserien Världens dramatiska historia tar historikern Dick Harrison upp fängslande händelser ur världshistorien.Med engagemang och stor kunskap berättar han om de personer och skeenden som varit med och förändrat historien. Med sitt nätta format och sidomfång (drygt 150 sidor) erbjuder böckerna i serien utmärkt läsning för alla med ett intresse för historia.
    Makt, äktenskap och avrättningar är förteelser som är tätt förknippade med den engelske kungen Henrik VIII. Det stämmer att denne regent var hänsynslös mot sina underlydande, bröt med katolska kyrkan för egen vinnings skull och hann med sex äktenskap under sin levnad varav två slutade med halshuggning. Men lika sant är att han var en riktig renässansfurste som gynnade konst, vetenskap samt arkitektur, och satte djupa avtryck i 1500-talets England.
    Med stor detaljrikedom och engagerande berättarkonst skildrar Dick Harrison historien om en monark som fortfarande har ett stadigt fotfäste i den historiska allmänbildningen.
  Saknar dock ett kapitel om kungens hälsa, som tidigt bel dålig. Skador ådragna på hästryggen, ständigt varande bensår och så den stora fetman var alla saker som påverkade hans humör och hans beslutsfattande. På engelska har de
t skrivits rätt mycket i ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar