Min blogglista

onsdag 26 februari 2020

Högnäs älskade färg

   "Ålandskoloristen – en bok om Bo Högnäs" är en nyutkommen och vacker bok om Bo Högnäs som skulle ha fyllt 100 år i fjol om han fått leva.
   Bokens texter är författade av Kjell Ekström, produktion står sonen  Per-Ove Högnäs för medan Kjell Söderlund fotograferat målningarna. Och det ska sägas att det är i hög grad en bilderbok och en blädderbok, tryckt på exklusivt papper och i generöst format.
    Här ges ramarna för konstnärens liv.Bo Högnäs föddes 1919 i Pedersöre - en av många österbottningar som flyttat till Åland och blivit rotfasta här. Han var under 1970-80-talen en självklar deltagare i konstutställningar på Åland. Hans djärva målningar med tolkningar av naturen uppskattades av kritikerkåren och många ålänningar köpte verk av honom. I slutet av boken finns axplock ur recensioner och intervjuer.
   Under sina dryga 70 år i livet skapade han konst som inte får glömmas bort. Hans kärlek till naturen, till människan och kulturen färgade paletten i starka harmonier och färgkaskader som saknar motstycke i den åländska konsten. Den här boken är en hyllning till Ålands främsta 1900-talskolorist Bo Högnäs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar