Min blogglista

måndag 20 juni 2011

En annan Stig

När en människa dör så finns bara minnen och minnesfragment kvar. Om den döde varit känd i livstiden så finns det många som vill minnas honom eller henne.
Så är det också med författaren Stig Claesson - känd som Slas. Han dog i januari 2008 och många har känt sig kallade att skriva om honom.
För att dementera den anekdotiske Slas skriver nu mångåriga vännen Niklas Rådström en liten minnesbok. Titeln är kort och gott "Stig". Här berättar han om hur hans pappa, Pär Rådström, och Stig umgicks, reste och festade tillsammans men också om de många åren när han och Slas badade bastu och åt lunch varje vecka. Niklas Rådtröm skriver om att det var långa pauser i vänskapen. Slas var ju periodare och under hans perioder vägrade Niklas att umgås med honom. Det är inget gloriöst i fyllesnack.
Men han skriver fint om Slas bakrund, hur liv och verk hänger samman och hur flitig Slas var som tecknare. Ett helfigursporträtt får plats på bokens drygt 150 sidor. Språket är, som alltid hos Rådström, nedbantat till ett minimum där detaljerna får belysa helheten.
   Det är Niklas Stig som träder fram, inte glorifierad men vänskapligt betraktad. Och den har inte den beska eftersmak som finns i sonen Nils Claessons bok från 2009, "Blåbärsmaskinen", där mycket smutsigt familjebyk tvättades offentligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar