Min blogglista

onsdag 22 juni 2011

Spektrum för 30-talet

Hela våren har jag hört talas om den, Johan Svedjedls bok "Spektrum - den svenska drömmen" men först nu har jag haft tid att börja läsa den. Och den är bra!
   Den handlar om medlemmarna bakom  den radikala tidskriften Spektrum. Den var ett prisma för 1930-talets idéer -  modernism, funktionalism, kollektivboende och psykoanalys. Människan skulle befrias både utifrån och inifrån, för att Den nya människan skulle kunna födas.
    Kretsen kring Spektrum är lite av  en svensk motsvarighet till Bloomsburygruppen i England. I centrum fanns Karin Boye, Gunnar Ekelöf, essäisten Erik Mesterton och den redaktören Josef Riwkin. Associerade till gruppen var Harry Martinson, arkitekten Sven Markelius, Alva och Gunnar Myrdal, och fotografen Anna Riwkin-Brick.
   De arbetade tillsammans, och flera av dem delade bostad i ett kollektiv. Men gruppen skakades av motstånd utifrån, av kärleksaffärer, triangeldramer och konflikter - samtidigt som Kreugerkraschen och nazismens uppmarsch hotade krossa deras drömmar.Spektrum existerade bara under fyra år men hade stor inverkan på samtiden.
   Bra att Svedjedal lyfter fram gruppen!
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar