Min blogglista

fredag 9 augusti 2013

En lovade inledning

  Nu droppar bokpaketen in i en jämn takt. Idag har jag packat upp Kjell Westös senaste roman på temat Helsingfors, "Hägring 38" är titeln på den.
  Den utspelar sig det nära förflutna, som Westö är så bra på att locka fram. Nu har han backart bandet till 1938 då Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran, inte minst i den så kallade Onsdagsklubben i Helsingfors,  ett diskussionsklubb, som består av gamla vänner till advokaten Claes Thune.
   Klubbkvällarna är också en ursäkt för att supa ihop  men detta år är det tydligt att Europas splittring också är Onsdagsklubbens. Thune står vid ett vägskäl i sitt liv. Han har nyss genomgått en skilsmässa och de privata bekymren gör att han inte orkar engagera sig i sin byrå som tidigare. Som tur är har han en duglig hjälp i sin nyanställda kontorist, Matilda Wiik. Men även hon jagas av minnen från inbördeskriget, då hon var sexton år gammal och tvingades uppleva saker hon försökt glömma sedan dess, men dag hinner minnena ikapp henne.
  Så ser uppställningen ut när romanen börjar men Westö brukar berätta sin historia så man inte vet var den landar. Det ska bli intressant att se vilka vändningar han tar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar