Min blogglista

torsdag 29 augusti 2013

I ett befriat Paris

 Kritikerrosade militärhistorikern Antony Beevor är tillbaka men den här gång skriver han tillsammans med sin fru, författaren Artemis Cooper. De ger en fin mix av social, politisk och kulturell historia då de presenterar ett levande och övertygande porträtt av Paris efter befrielsen. "Paris efter befrielsen, 1944 - 1949" heter boken.
 Boken börjar i Paris i augusti 1944. När general Leclercs trupper når fram till Paris möts de av jublande folkmassor. Frihetskänslan vibrerar över staden, men firandet kantas av hämndlystnad och politisk osäkerhet.
    De skildrar varje aspekt av livet i Paris från svartabörshandeln som blomstrade på det fattiga folkets bekostnad till den växande grupp intellektuella som berikade kulturlivet och skänkte staden en förnyad energi. Inte minst handlar det om de eleganta parisiskorna och deras vägran att vara tråkiga.
   Boken beskriver väl det kaos, den osäkerhet och den kreativitet som följde befrielsen. Bokens stil är brittisk elegant i stilen men med ett osvikligt sinne för belysande detaljer.

   Och apropå det, Artemis Coopers farfar var mycket välkände brittiske ambassadören Duff Cooper, stationerad i Paris under de beskrivna åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar