Min blogglista

fredag 30 augusti 2013

Om Dödens barn

 En annorlunda uppväxtskildring för unga läsare ger författaren Kristoffer Leandoer nu i höst. "Döden och alla hans vänner" heter den och Dödis är pojken som växer upp i pappas borg. Mörk och dyster tornar den upp sig över den steniga slätten, där vinden aldrig blåser och solens strålar inte når. Längst bort  glittrar något till ibland: en flod.
 Vi  ska de korsa tillsammans en dag lovar pappa, men inte förrän Dödis vuxit upp. 
   Tiden går långsamt, pappa försvinner allt som oftast över slätten, tyngd av sina plikter. Och Dödis upptäcker att det finns fler invånare i detta rike än han har varit medveten om. Av den skräniga kråkfågeln Tom Skräder och den giftiga spindeln, Jessika, lär sig Dödis alla viktiga saker, som att fånga flugor och hur lång tid det tar att väva ett spindelnät. Han lär sig till och med att läsa med Tom Skräders hjälp. Till slut kommer dagen då Dödis får följa med sin far över floden, till den levande världen, för att få reda på vilka de verkligen är och vad de måste göra. Människor att hämta hem - när tiden är inne.
"Det är en säregen bok om en ytterst ovanlig uppväxt och ett oundvikligt arv, om sorg och längtan, men också om val och konsekvenser. Och om att vänja sig vid sitt öde. Alla som gillar fantasy och mysskräck kommer att känna sig hemma i boken, som är skriven för barn i bokslukaråldern.

  Illustrationer av Emma Ekstam, som liknar broderier, ger boken en extra dimension.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar