
Här skildras Weimarrepublikens sista dagar och nazisternas smygande maktövertagande. Det är berättelsen om ett ungt pars kamp mot arbetslöshet och inflation - en hyllning till den lilla människan och till kärlekens styrka i en tid av politisk osäkerhet och ekonomisk kollaps.Johannes Pinneberg vet hur man fjäskar för kunder, han kan räkna och han tar sitt arbete på stort allvar. Men lönen är så låg att det knappt går att leva av den - att sätta ett barn till världen är otänkbart, nästan en katastrof. Men det är precis det som händer Johannes och hans kära Lämmchen.
När man läser boken idag slås man av likheterna med vår tid. Stor arbetslöshet, många utslagna som inte hittar sin plats och åter auktoritära partier som predikar nationalismens välsignelse. Vem har sagt att gengångare inte finns?
Fallada, eller Rudolf Ditzen som han hette - föddes 1893 och avled 1947. Hans liv kom att bli mycket dramatiskt men trots censur och politisk förföljelse valde han att stanna i Tyskland under kriget och räknas numera som en av landets betydelsefulla 1900-talsförfattare. Har ni inte läst honom tidigare så gör det nu. Han skriver mycket bra.