Min blogglista

lördag 18 juli 2015

Författaren som kruka

Nu har jag läst klart Louise Zeuthen biografi över Suzanne Brøgger, dansk feministikon, författare och den fria kärlekens förespråkare nummer ett. Rabaldet kring hennes debutbok "Fräls oss från kärleken" var långvarig, hätsk och intensiv.
     En dag kontaktades litteraturvetaren Louise Zeuthen av Suzanne Brøgger, som bad att hon skulle skriva en biografi över henne. Hon skulle få full tillgång till dagböcker, brev, ja allt som kunde vara relevant när det gällde att beskriva  Brøggers liv - med ett förbehåll: biografin fick endast handla om de första fyrtio åren.Slutresultatet är "Kruka" och krukan symboliserar att detta kärl kan fyllas med vad som helst och spegla allt.
  Tiden efter 1984, när Brögger gifte sig, fick barn och levde i den så förhånade kärnfamiljen finns inte beskriven. På så vis är det en hav bild som visas, den som skildrar hur hon lämnades mycket ensam i en trasig familj, hur hon tidigt blev erotiskt aktiv och vad det ledde till.
    I sin biografi åskådliggör Zeuthen hur frigjordheten är förknippad med sinnlighet, fantasi, lust och lek, medan också har en baksida är tvång och ensamhet. Det som i Suzanne Brøggers egen framställning mildras av energi och humor, visar sig i själva verket ha varit något mycket råare och smärtsammare. Humorn är skyddet mot svek och utnyttjande i hennes fall

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar