Min blogglista

söndag 5 juli 2015

Choklad i Barcelona

Inte är det ofta böcker översätts från katalanska till svenska men Care Santos roman Tre koppar choklad, nyutkommen, är berättelsen om tre kvinnor och tre århundraden och staden Barcelona.
   Det börjar med att Sara, som är arvtagare till ett av Kataloniens mest anrika chokladkonditorier en sen kväll råkar snubbla över en anspråkslös chokladkanna. Den bär på en fascinerande och rik historia och blir något av Aladdins lampa för berättelsen. När Sara blir mittpunkten i ett laddat kärleksdrama kommer den sirliga kannan att spela en alldeles särskild roll.
   För Aurora, tjänsteflicka i en välbärgad familj i 1800-talets Barcelona, är den dyrbara chokladen något förbjudet. Ändå är det i hennes händer som husets värdefulla chokladkanna hamnar när frun i familjen rymmer med sin älskare.
   Och så Marianna, ung änka till det sena 1700-talets mest berömda chokladtillverkare, får som kvinna inte utöva sitt yrke efter att maken gått bort. Hon tvingas ge prov på stor handlingskraft och uppfinningsrikedom för att inte förlora sitt livsverk.
   Care Santos lyfter fram Saras, Auroras och Marianas öden och tar med läsaren på en medryckande,  och njutningsfull tidsresa genom Barcelonas vindlande gränder. Förstås får man veta en hel del om choklad på köpet, det säger sig självt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar