Min blogglista

måndag 20 juli 2015

Roman att drunkna i

   Romanen "Den franske löjtnantens kvinna" av John Fowles utspelas i det viktorianska England där dubbelmoral är ett måste och kan anta många skepnader. Det är också en klassisk kärleksroman som får en att tappa andan. Med sina drygt 600 sidor räcker den lääänge.
   En aprildag 1867 promenerar ett ungt par på en pir i en engelsk kuststad. Längst ut mot havet står en orörlig kvinnogestalt. En unge adelsmannen Charles Smithson vet att hon av ryktet utpekas som den franske löjtnantens kvinna.
  Skådeplatsen är södra England, närmaste bestämt piren i Lyme Regis där ungkarlen Charles en dag ser den ensamma Sarah Woodruff stå och blicka ut mot havet. Sarah är just en sådan som inte alls passar in i det viktorianska samhällets strama riktlinjer och förordningar, hon hade en kort men omtalad kärleksaffär med en fransk löjtnant som besökte England och lider nu sviterna av kärleken,  rykten och utfrysning. Charles passar å sin sida inte heller helt in i dåtidens ramverk, han är vetenskapsman och darwinist och lite för nytänkande för vissa former och ordningar. Han kan inte låta bli att intressera sig för Sarah Woodruff och det leder in på högst okonventionella vägar.
   1981 blev romanen film med Meryl Streep i huvudrollen som Sarah och Jeremy Irons är Charles. Romanen skrevs om till film av nobelpristagaren Harold Pinter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar