Min blogglista

tisdag 21 juli 2015

En turkisk historia

Diplomaten och författaren Ingmar Karlsson skildrar i "Turkiets historia", ett land med ett spännande förflutet, från det mångkulturella Osmanska riket till dagens moderna Turkiet. Huvudvikten ligger på det moderna Turkiets historia och där är vi ju inte bortskämda med böcker på svenska. 
   Boken tar sin början i det Osmanska riket. Under sin storhetstid på 1500-talet omfattade det enorma landområden, men från 1600-talets slut drabbades det av krig för att slutligen falla samman under första världskriget och kallas för "Europas sjuke man".
   På det rikets ruiner ville dess förste president, landsfadern Kemal Atatürk skapa en turkisk nationalstat hemmahörande i Europa. Men först 2002 kunde EU:s kriterier för ett medlemskap uppfyllas. I år var det parlamentsval i Turkiet, och omvärldens intresse för den politiska utvecklingen är stor. Samtidigt blomstrar turismen i landet och allt fler bokar solresor längs kusten, och weekendresor till Istanbul. Detta är också
ett land med lång landgräns mot Syrien och ett land med många flyktingläger och hot från IS.
   En miss gör författaren när han fogar in en lång utläggning om varför Turkiet borde vara medlem i EU, det faller utanför bokens ram. Annars är det både välskrivet och lättläst och en utmärkt introduktion till landets historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar