Min blogglista

torsdag 16 juli 2015

Ett liv som emigarnt

Theodor Kallifatides senste roman "Med sina läppars svalka" berättar om Greklad och människorna där på ett sätt som gör dem närstående.Den har nu kommit ut som pocketbok.
   Huvudpersonen Elena föds 1932 i en grekisk by med nio kyrkor. Det är ett dramatiskt liv. Hon tvingas uppleva den nådelösa tyska ockupationen 1941 och det ännu mer nådelösa inbördeskriget som följde efter. År av avrättningar, politiska förföljelser, grymma förbrytelser och djup fattigdom tvingar henne att söka ett annat liv, först i Australien och sedan i Sverige.
    Berättelsen om Elenas liv blir en parallell till Greklands historia. Samtidigt är den en skildring av ett äktenskap. Elena gifter sig som mycket ung med skolläraren Giannis och de håller ihop trots alla påfrestningar.
   Romanen berättar också den moderna emigrationens historia –  Grekland har alltid varit ett land man utvandrat ifrån. Det är en trasig värld som ska sys ihop av ännu trasigare människor. Men Elenas kärlek till sin man och hans kärlek till henne håller livet upprätt.
   Det är en stor och varm roman om kärlek och komplikationer, om försöken att hitta en bättre värld. Till skillnad från alla politiker och giriga tjänstemän lever de här människorna på riktigt fast villkoren är hårda. En vacker roman om ett vackert land som behandlar sina människor illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar