Min blogglista

tisdag 27 november 2018

Astrids okända sida

   Under 24 år var Astrid Lindgren chef för Rabén & Sjögrens barnböcker. Om det skriver Kjell Bohlund i "Den okända Astrid Lindgren".
    När hon började 1946 var Rabén & Sjögren ett litet förlag, på randen till konkurs. Efter bara några år var det Nordens ledande barnboksförlag. Hon var den första specialiserade barnboksredaktören och hon blev en av de skickligaste förläggarna i den svenska förlagshistorien. 
     Astrid Lindgren delade sitt liv mellan att vara författare och förläggare. Hon skrev sina egna böcker på förmiddagarna och arbetade på förlaget på eftermiddagarna. Samtidigt som hon skrev böckerna om Pippi Långstrump, Mästerdetektiven Blomkvist, Barnen i Bullerbyn, Emil i Lönneberga och de andra älskade karaktärerna var hon förläggare för många av de klassiska svenska barnboksförfattarna som Lennart Hellsing, Åke Holmberg, Edith Unnerstad, Inger & Lasse Sandberg och Barbro Lindgren. 
    De dubbla rollerna var inte okomplicerade. Lennart Hellsing hörde till dem som vågade lufta sin kritik mot de dubbla rollerna och mot Astrids svärmeri för gammaldags liv. Även om kritiken sällan framfördes högt fick hon länge leva med misstankar och avundsjuka. Men hon övervann båda och när hon gick i pension 1970 var hon uppskattad och beundrad som få före henne.
   Författaren  Kjell Bohlund var under många år chef först för Rabén & Sjögren och sedan för Norstedts Förlagsgrupp, där Rabén & Sjögren ingår sedan 1997. Berättelsen om Astrid Lindgrens arbete som förläggare är en märkvärdig historia som förtjänar att berättas. Det är en sannsaga om hur ett litet förlag med små ekonomiska resurser tack vare skicklig ledning på kort tid kunde växa och bli det ledande barnboksförlaget .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar