Min blogglista

söndag 11 november 2018

En riktig krigsherre

  Del nio av Bernard Cornwells serie om krigaren Uhtred av Bebbanburg och kampen mot invaderande vikingar har titeln "Stormens krigare" och den börjar med att det råder fred mellan brittiska småkungar i Wessex, Mercia och Östangeln.
   Kung Alfreds son Edward och respektingivande dotter Æthelflæd regerar i kungadömena, men runt omkring dem förbereder de rastlösa nordborna hela tiden nya räder. Uhtred, kungarikenas störste krigare, kontrollerar norra Mercia men oron jäser. Nordbor i förbund med irerna, ledda av den vildsinte krigaren Ragnvald Ivarsson, får stöd av northumbrierna och deras gemensamma styrkor kan visa sig vara Uhtred övermäktiga.
   Och vem kan man egentligen lita på när Uhtreds egen dotter gift sig med Ivarssons bror? I slitningarna mellan familj och lojalitet, personliga ambitioner och politiska förpliktelser finns ingen enkel väg att gå. Men en man med en krigares mod kan kanske lyckas. En sådan man är Uhtred.
  En spännande och komplex historisk tillbakablick ur en färgstark krigsherres ståndpunkt målas upp här. De som läst Cornwell vet att han levererar övertygande av historisk fiktion från denna period. Och för alla som vill veta hur det går finns goda nyheter, del tio i romanserien finns nu på svenska under titeln "Fackelbäraren".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar